De ene browser is de ander niet

Moderne websites zijn ‘responsive’. Dat betekent dat ze er (min of meer) hetzelfde uitzien/dezelfde ervaring bieden op zowel laptop of pc als op tablet of smartphone. Het ‘responsive’ maken van een website is een tijdrovende klus en heeft niet zelden impact op het ontwerp. Niet alles wat mooi is op een groot scherm, is dat ook op het kleine scherm van een smartphone, om eens wat te noemen.

Moderne websites werken daarnaast op alle belangrijke desktopbrowsers even goed. Ze kunnen overweg met Safari (Apple), Chrome (Google), Edge (Microsoft) en Firefox (Mozilla). Tijdens het ontwerpen/bouwen van de website houden we hiermee rekening en testen we ons werk in de laatste versies van de belangrijkste browsers.

Een enkele keer wil het voorkomen dat (klanten van) opdrachtgevers zeggen: de site werkt niet goed bij mij. Dan komt dat meestal omdat er gebruik wordt gemaakt van een oudere versie van een bepaalde browser, of van een heel specifieke browser zoals Opera Mini/Mobile. Het is dan goed te bedenken dat de meeste bezoekers van de website (99%) een moderne standaard-browser voor iOs of Android gebruiken. En dat het optimaliseren van de site voor oudere browserversies, dan wel obscure (Android-)browsers eigenlijk weggegooid geld is (waarmee we niet willen zeggen dat het niet kan).

Eén ding is zeker: zeker als je kiest voor een onderhoudscontract van DBDK, is je website altijd compatible met de modernste browsers en communiceer je optimaal met klanten op elk apparaat!